default-logo

Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą

Mięsożerni czytelnicy wiedzą o co chodzi jeśli podawane jest dobre mięso na stół.

Jest to raj dla podniebienia i kubków smakowych.

Polecam serdecznie wersję moją wraz z ziemniaczkami pieczonymi z dodatkiem mięty, jest aromatycznie i pysznie.

Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą.

Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą


Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą

   

                Składniki: ( 2 porcje )

  • 2 steki z antrykotu wołowego po 300 g każdy
  • ziele kozieradki
  • pieprz czarny
  • ziemniaki
  • olej do ziemniaków
  • czosnek do ziemniaków
  • liście mięty
  • fasolka szparagowa do podania

Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą


Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą

Nie napisałam w składnikach ilości ponieważ jest to porcja na 2 osoby a ponieważ każdy zjada inną ilość więc ustalcie to sami ile domownicy zjedzą ziemniaków czy fasolki.

Steki natarłam zielem kozieradki i pieprzem, odstawiłam na 10 minut.

Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki, pokropiłam olejem, oraz dodałam kilka ząbków pokrojonego w plastry czosnku.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekłam 30 – 40 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia dodałam listki mięty wedle upodobania.

Steki smażyłam na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony z każdej strony dwa razy.

Jest to stek dobrze wysmażony.

Podałam mięso z fasolką szparagową i ziemniakami.

Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą


Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą
Gdzieś tam ptaki fruwają
About the Author

Leave a Reply

*