default-logo

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami

niedziela, 11 stycznia 2015

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami

Smażenie steków nie jest moją mocną stroną a tym razem steki były takie jak trzeba czyli średnio wysmażone i soczyste.

Zobaczcie zresztą sami.

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami  

Składniki: 2 porcje

  • 2 steki wołowe schabowe po 250 g każdy
  • sól
  • pieprz
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 500 g brokuła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • gałązka bazylii cytrynowej
  • kilka listków bazylii czerwonej
  • kilka listków bazylii sałatowej
  • 2 gałązki oregano
  • olej do smażenia

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami


Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami

Przygotowanie steków:

  • Steki posoliłam i oprószyłam pieprzem, pozostawiłam na 5 minut.
  • Pieczarki pokroiłam w plasterki, brokuła podzieliłam na różyczki.
  • Różyczki brokuła blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie a potem odcedziłam i przelałam zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim pieczarki jakieś 3 minuty i włożyłam różyczki brokuła, podsmażyłam a potem dusiłam 5-6 minut pod przykryciem razem z posiekanymi ziołami.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na drugiej patelni usmażyłam steki po 6 minut z każdej strony, kładąc steki na patelnię od siebie aby nie pryskał tłuszcz.
  • Pamiętać należy o tym aby mięsa nie nakłuwać bo jak sok wypłynie podczas smażenia steki będą twarde i gumiaste.
  • Nie należy także przewracać steków i smażyć tylko raz na jednej stronie, 6 minut smażenia to steki średnio krwiste – midium.
  • Po usmażeniu steki odłożyłam aby odpoczęły około minuty.

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami


  • Podałam steki z pieczarkami i brokułami w ziołach oraz sosem „Tysiąca Wysp”.


Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami


Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Steki wołowe z brązową pieczarką i brokułami
Anturium-Łódzki Ogród Botaniczny
About the Author

Leave a Reply

*