default-logo

Steki wołowe po francusku

Steki wołowe po francusku Szybki sposób na przygotowanie steków, po prostu smażonych na patelni, z dodatkiem cebuli, masła, musztardy miodowej oraz czerwonego wina. Na koniec posypane natką pietruszki. Smakują pysznie i bardzo francusko! Propozycja dodatków to pieczone krążki batatów oraz szpinak, ale sprawdzą się jak najbardziej ziemniaki np. opiekane, gratin, hasselback czy w postaci frytek 🙂 Prezentowany sposób na steki wołowe jest tym razem zainspirowany kadrem z filmu „Żandarm w Nowym Yorku”, w ktorym to legendarny Louis de Funes, stęskniony za rodzinną kuchnią francuską smaży dla swoich towarzyszy antykota. Boki zrywać i palce lizać… aż chce się od razu ruszyć do kuchni! 😉 0

7 4.86

Steki wołowe po francusku

Smażone na patelni z cebulą, musztardą i czerwonym winem

Propozycja dodatków to szpinak ze śmietanką i pieczone bataty. Można oczywiście podać inne ulubione dodatki.

Składniki

3 porcje
  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2 – 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy miodowej (lub 1 łyżka zwykłej + 1/2 łyżeczki miodu)
  • 60 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pieczone bataty
  • 800 g batatów
  • szczypta płatków chili lub chili w proszku
  • gałązka rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  • 2 łyżki oliwy extra
Szpinak ze śmietanką
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g szpinaku
  • 80 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Mięso wyjąć wcześniej z lodówki aby było w temperaturze pokojowej. Poporcjować na 4 steki o grubości ok. 2 cm.
  • Steki smażymy dość szybko, więc najpierw przygotowujemy dodatki.
  • Nastawić pieczone bataty: obrać je, pokroić na 1 cm plastry, ułożyć na duże blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Posypać listkami rozmarynu i posmarować wierzch batatów oliwą extra. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
  • Przygotować szpinak: na patelni podgrzać masło ze startym czosnkiem. Chwilkę podsmażyć, dodać szpinak (umyty i osuszony), doprawić solą oraz pieprzem i mieszając smażyć przez 1 – 2 minuty aż zwiędnie i odparuje. Wlać śmietankę i co chwilę mieszając zagotować. Po pół minucie gotowania odstawić z ognia.
  • Steki: rozgrzać grubą patelnię (np. żeliwną) na średnim ogniu. Wlać oliwę i gdy będzie gorąca włożyć steki i doprawić je solą.
  • Smażyć na średnio dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Steki posypać posiekaną w kosteczkę cebulą, następnie na cebuli rozsmarować musztardę.
  • Na wierzch steków dać masło, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Wlać wino i zagotować. Smażyć przez 1 minutę, w międzyczasie posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać z upieczonymi batatami i szpinakiem.
  • Steki wołowe po francusku Steki wołowe po francusku
  • Steki wołowe po francusku Steki wołowe po francusku
  • Steki wołowe po francusku Steki wołowe po francusku
About the Author

Leave a Reply

*