default-logo

Stek z pieprzem

Stek z pieprzem Stek z pieprzem – to chyba sposób w jaki najczęściej przyrządzamy steki w domu. Zresztą nie jesteśmy pod tym względem wyjątkowi… jest to bowiem klasyka kuchni francuskiej, którą odnajdziemy w prawie każdej książce z kuchnią francuską. Stek wołowy z pieprzem i sosem na bazie brandy plus ziemniaki (na różne sposoby) oraz zielony dodatek np. w postaci fasolki – to obowiązkowa pozycja w menu wielu francuskich bistro. Prosto, szybko i smacznie. Polecam 🙂 Stek z masłem ziołowym – francuski specjał – Steak Beurre Maître d’Hôtel, tradycyjnie przygotowywana we Francji polędwica wołowa z dodatkiem ziołowego masła położonego na gorącym steku. 0

22 4.41

Stek z pieprzem

Jak z francuskiego bistro!

  • Kuchnia francuska
  • Dania główne
  • Wołowina
  • Kolacja we dwoje
  • Steki

Składniki

2 porcje
  • 2 steki z polędwicy wołowej, około 2,5 – 3 cm grubości
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól morska i 2 łyżeczki czarnego pieprzu – roztartego w moździerzu lub młotkowanego
  • 4 łyżki brandy
  • 4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon

Przygotowanie

  • Steki ogrzać do temperatury pokojowej. Osuszyć papierowym ręcznikiem, obtoczyć w pieprzu (nie solić). Rozgrzać grubą patelnię (np. żeliwną) na średnim ogniu. Wlać oliwę i gdy będzie gorąca włożyć steki. Smażyć na średnio dużym ogniu przez 4 – 5 minut, aż będą zrumienione i wysmażone mniej więcej do 1/3 wysokości. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 – 5 minuty. Zdjąć z patelni, położyć na podgrzanym talerzu (talerz można podgrzać na parze kładąc go na garnku po gotujących się brokułach), mięso oprószyć odrobiną soli i przykryć folią aluminiową.
  • Na patelnię po stekach wlać brandy i łopatką zeskrobać to co pozostało na dnie, podgrzewać przez około pół minuty, aż płyn zredukuje się o połowę. Wlać sok ze steków (odstawione i przykryte steki puszczą odrobinę soku) oraz śmietankę. Gdy sos zgęstnieje odstawić patelnię z ognia, dodać musztardę dijon i przelać do miseczki. W razie konieczności doprawić odrobiną soli.

Propozycja podania

  • ugotowane brokuły / szparagi / zielona fasolka
  • frytki z piekarnika
  • ziemniaki hasselback
  • Steak au poivre. Stek z pieprzem przepis. Stek w sosie pieprzowym. Steak au poivre. Stek z pieprzem przepis. Stek w sosie pieprzowym.
About the Author

Leave a Reply

*