Stek bavette z grilla z czipsami z plantana
Francuski stek wołowy bavette to inaczej łata wołowa z odcinka brzuszno – lędźwiowego która idealnie nadaje się na steki bo ma włókna mięśniowe idealne do tego typu dań.
Mięso przyrządzone na grillu jest soczyste, mięciutkie, idealne dla każdego wielbiciela mięsa.
Polecam na szybki obiad.
Podałam z czipsami z plantana i sałatą ze śmietaną.
Stek bavette z grilla z czipsami z plantana.
Składniki:
- stek bavette – około 500 g mięsa
- sól niebieska perska
- świeżo mielony czerwony pieprz malgaski
- olej do posmarowania steku
Mięso natarłam olejem i świeżo mielonym pieprzem czerwonym.
Na rozgrzanej patelni grillowej położyłam mięso, posoliłam i smażyłam 4 minuty z każdej strony a potem mięso nakryłam folią aluminiową i pozostawiłam na 5 minut aby mięso odpoczęło.
Podałam mięso z czipsami z plantana i sałatą ze śmietaną.
Idealnie również będzie podać z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Spływ kajakowy Pilicą |
Spływy kajakowe rzeką Pilicą przyciągają rzesze wielbicieli tego sportu.
Można zaobserwować całe grupy turystów i sportowców radujących się na widok pięknych meandrów rzeki.