default-logo

Spaghetti z sosem pomidorowym

niedziela, 31 stycznia 2016

Spaghetti z sosem pomidorowym

Danie stare jak świat ale…każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad.

Dziś przedstawiam moją wersję sosu pomidorowego, pysznego i aromatycznego, polecam.

Aha i nie gotuje się go 8 godzin jak bolognese tylko chwilę bo 2 godzinki.

Spaghetti z sosem pomidorowym.

Spaghetti z sosem pomidorowym


Spaghetti z sosem pomidorowym

   

                  Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 – 3 łyżki posiekanej bazylii tajskiej
  • 2 – 3 łyżki posiekanej bazylii zwykłej
  • 2 – 3 łyżki posiekanej szałwii 
  • 2 łyżki kwiatostanu kocanki włoskiej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml soku z pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • wiórki parmezanu do posypania

Spaghetti z sosem pomidorowym


Spaghetti z sosem pomidorowym

Seler naciowy drobno posiekałam tak samo jak i czosnek i cebulę.

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę, czosnek i seler.

Potem dodałam mięso i podsmażałam tak długo aż porobiły się małe grudki podsmażonego mięsa.

Teraz na patelnię wlałam bulion, sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy a także ziele kocanki.

Gotowałam sos na maleńkim ogniu 2 godziny.

Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wsypałam posiekane zioła, gotowałam jeszcze 5 minut.

Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam i ułożyłam na talerzu, polałam obficie sosem, posypałam ziołami i wiórkami parmezanu.

Spaghetti z sosem pomidorowym

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Spaghetti z sosem pomidorowym
Lampa na niebie o zachodzie
About the Author

Leave a Reply

*