default-logo

Spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami | Słodkie okruszki

Spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami | Słodkie okruszki

Spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami | Słodkie okruszki

Spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami  Szukacie szybkiego pomysłu na obiad? Polecam Wam pyszne spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami. Smak, kolor i prostota wykonania. My uwielbiamy takie szybkie obiady. A Wy?

Spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami | Słodkie okruszkiSpaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami | Słodkie okruszki

Składniki:

  • 14 pieczarek
  • 2 małe papryczki (u mnie czerwona i pomarańczowa)
  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti Makarony Wielicki
  • 0,5 szklanki delikatnego drobiowego bulionu
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18% do zupy
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryczki też drobno kroimy.

Na oleju smażmy pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili wrzucamy pokrojoną paprykę. Co jakiś czas mieszamy i chwilę smażymy.  Uwaga! Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i chwilę podsmażyć przed wrzuceniem pieczarek.

Dolewamy bulion i dodajemy suszoną cebulę (jeśli używamy świeżą, to pomijamy ten dodatek). Zostawiamy na palniku, co jakiś czas mieszając. Ilość buliony się zmniejszy.

W 1/3 szklanki wody mieszamy 2 łyżki śmietany. Zmniejszamy moc palnika pod patelnią na minimalną. Dolewamy naszą rozrobioną śmietanę. Mieszamy i dodajemy kolejną łyżkę śmietany, znów mieszamy i znów śmietana. Robimy to dokładnie i energicznie. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, szczyptę granulowanego czosnku i słodką czerwoną paprykę i łyżeczką masła. Wszystko cały czas podgrzewamy co jakiś czas mieszając, do czas aż nasz sos lekko zgęstnieje. Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu na patelni. Wyłączamy gaz. Mieszamy składniki. Makaron przekładamy na talerze i podajemy.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*