Spaghetti carbonara


Spaghetti carbonara to bardzo szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wywodzi się z kuchni włoskiej i jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przepisów na makaron we Włoszech. Do przygotowania tego smacznego i szybkiego w przygotowaniu dania potrzeba zaledwie kilku prostych składników.

Włosi to mistrzowie w przygotowywaniu smacznych, ale także szybkich dań. Zależy im na oryginalnym smaku, przy małym nakładzie pracy i niewielkiej ilości składników. Do takich dań możemy zaliczyć spaghetti carbonara. W naszym domu jest to awaryjne danie, które robimy zawsze, kiedy nie zdążymy zrobić obiadu. W przepisie podałam Wam składniki na jedną porcję, ponieważ danie to najlepiej smakuje na świeżo. W sumie jego odgrzanie zajmowałoby prawie tyle, co przygotowanie całego dania, więc najlepiej podawać je na świeżo. Ilość składników należy powielić w zależności od ilości przygotowywanych porcji.

Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad, spaghetti carbonara będzie idealnym pomysłem. Składniki możecie zakupić w każdym sklepie, a całe danie przygotujecie w zaledwie 15 minut. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

PRZEPIS NA SPAGHETTI CARBONARA




Składniki

  • 80 g makaronu 
  • 1 małe jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g boczku 
  • 30 g parmezanu
  • pieprz
  • sól 

Wykonanie

  • Boczek kroimy w paseczki i smażymy na patelni aż się zarumieni. 
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 
  • Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Jajko, żółtko, pół parmezanu umieszczamy w misce. Przyprawiamy pieprzem i solą. 
  • Makaron odcedzamy i od razu umieszczamy w miseczce, intensywnie mieszamy. Temperatura makaronu zetnie jajka.
  • Gotowy makaron umieszczamy na talerzu, dekorujemy boczkiem i resztą parmezanu.




Spaghetti carbonara przepis
przepis na spaghetti carbonara