default-logo

Sola z pomidorami na szafranowym risotto

Sola z pomidorami na szafranowym risotto Proste i eleganckie danie z jednej patelni, pomysł na obiad w stylu wyjątkowo na co dzień. Najpierw tradycyjnie gotujemy – podlewając winem i bulionem – szafranowe risotto. Później w risotto wkładamy filety z soli (może to być też inna dobra ryba o białym mięsie, także mrożona), na wierzchu kładziemy plasterki pomidorów i gotujemy dalej pod przykryciem przez ok. 5-7 minut. Posypujemy bazylią, pieprzem i pyszne danie gotowe! 0

14 4.64

Sola z pomidorami na szafranowym risotto

  • Szybki obiad
  • Risotto
  • Dania główne
  • Ryż
  • Pomidory
  • Sola
  • Dla dzieci
szafran
bazylia

Składniki

1 – 2 porcje
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki ryżu do risotto
  • szczypta szafranu
  • 4-5 łyżek wytrawnego białego wina
  • bulion (ok. 750 ml)
  • 2 filety z soli
  • 1 pomidor
  • szczypta suszonego oregano
  • bazylia

Przygotowanie

  • Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżki oliwy extra vergine, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać ryż i szafran, wymieszać, smażyć przez minutę.
  • Wlać wino i odparować, następnie wlewać na patelnię po ok. 1/4 szklanki gorącego bulionu i gotować risotto na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas dodać kolejną porcję bulionu i dalej gotować (w sumie przez ok. 17 minut aż ryż będzie już al dente, prawie miękki). Na koniec ryż powinien znajdować się w niezbyt dużej ilości gęstego sosu.
  • Na ryżu położyć filety z ryby, doprawić delikatnie solą morską. Na rybie położyć plasterki pomidorów, doprawić je solą i suszonym oregano. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 – 7 minut.
  • Posypać bazylią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, można też skropić oliwą extra vergine i podawać prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.
  • Sola z pomidorami na szafranowym risotto
About the Author

Leave a Reply

*