default-logo

Soja z jarmużem i indykiem

czwartek, 16 listopada 2017

Soja z jarmużem i indykiem

Taki jesienny misz masz dziś na talerzu.

Pyszne danie jesienne z mnóstwem składników odżywczych dziś na talerzu proponuję.

Jarmuż bogactwo zdrowia, soja źródło białka i pyszne mięso, dziś w postaci indyka.

Szybkie i aromatyczne danie, to jedno z moich ulubionych, polecam.

Soja z jarmużem i indykiem.

Soja z jarmużem i indykiem


Soja z jarmużem i indykiem



                  Składniki:

  • 500 g mięsa z filetu z indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego + dodatkowe 2 łyżki do sosu
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 garście liści jarmużu
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 szklanki ugotowanej soi
  • 1 łyżka przyprawy toskańskiej
  • sól morska do smaku
  • szczypta cukru trzcinowego do smaku
  • szczypta pieprzu pomarańczowego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 – 3 łyżki posiekanej bazylii


Soja z jarmużem i indykiem

Cebulę obrałam ze skórki i pokroiłam w piórka, czosnek drobno posiekałam.

Paprykę pokroiłam w paski, posiekałam miętę, umyłam i osuszyłam jarmuż.

Pokroiłam w paseczki bazylię.

Mięso z indyka pokroiłam w paski i wymieszałam z 2 łyżkami sosu sojowego, pozostawiłam na 15 minut.

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso aż się zrumieniło.

Potem dodałam cebulkę i czosnek i chwilę smażyłam.

Teraz na patelni wylądowały paski papryki, dalej smażyłam jakieś 3 minuty.

Dodałam teraz passatę, ugotowaną soję, listki jarmużu, posoliłam, dodałam cukier i gotowałam 15 minut.

Po tym czasie dodałam pieprz pomarańczowy, sos sojowy, przyprawę toskańską, miętę i gotowałam jeszcze 5 minut.

Wyłożyłam do miseczek i posypałam posiekaną bazylią.

Soja z jarmużem i indykiem

Smacznego.

Przepis autorski.

                                          „Podróże małe i duże”

Soja z jarmużem i indykiem
Purchawka chropowata

Gatunek grzybów należących do rodziny pieczarkowatych.

Młody owocnik jest biały a z czasem robi się kremowy i brązowy na końcu.

Do spożycia nadają się tylko młode owocniki, których wnętrze jest jeszcze białe i elastyczne.

Jest dobrym źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów i wielu mikroelementów.

Jest bardzo smaczna choć mało aromatyczna.

About the Author

Leave a Reply

*