default-logo

Soczysty schab z morelą

Tak przygotowany schab jest soczysty i delikatny, rozpływa się w ustach.

Można go zajadać na ciepło i na zimno jako wędlinę do kanapek, jest idealny, polecam.

Użyłam tutaj moreli suszonych niesiarkowanych, zdecydowanie są zdrowsze choć mają mało ciekawy wygląd.

Schab z morelą.

Soczysty schab z morelą

Soczysty schab z morelą

Składniki:

  • 1500 g schabu bez kości
  • 150 – 200 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek mielony w proszku
  • sól morska

Soczysty schab z morelą

Soczysty schab z morelą

Przygotowanie schabu:

  • Mięso umyłam, osuszyłam i ostrym noże wzdłuż zrobiłam dziurę.
  • Powciskałam do dziury morele, dość ciasno.
  • Z zewnątrz mięso natarłam solą, papryką i czosnkiem.
  • Wsadziłam do pojemnika z pokrywką i wstawiłam na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyjęłam, przełożyłam do naczynia do pieczenia z pokrywką i po godzinie jak mięso się ogrzało wstawiłam do piekarnika.
  • Piekłam schab w temperaturze 230 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 150 C i piekłam jeszcze 40 minut.
  • Wyjęłam mięso z piekarnika, owinęłam w folię aluminiową i pozostawiłam na zewnątrz jeszcze 30 minut.
  • Tak przyrządzony schab nie ma prawa być suchy.
  • Podałam go z frytkami z batatów.

Soczysty schab z morelą

Soczysty schab z morelą

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Soczysty schab z morelą
Zawilec wielkokwiatowy

About the Author

Leave a Reply

*