default-logo

Smażone roladki z polędwiczki z mozzarellą i szynką parmeńską

Smażone roladki z polędwiczki z mozzarellą i szynką parmeńską Propozycja na weekendowy obiad, który zaspokoi gusta młodszego i starszego pokolenia. Ekspresowe do przygotowania i jednocześnie dość eleganckie. Polędwiczki potrzebują bardzo krótkiego podsmażenia, wówczas są miękkie i delikatne. Szynka zabezpiecza je przed wysuszeniem i daje dodatkowego, pysznego smaku całej potrawie. Idealnym uzupełnieniem całości jest świeża szałwia (miałam mrożoną – to bardzo dobry sposób na jej przechowanie). Do roladek można zrobić sos grzybowy np. na podstawie przepisu na sos kurkowy lub z tego przepisu. Jeśli chcecie je podać z ziemniakami polecam chrupiące ziemniaki z pieca. Pasować też będzie makaron, kopytka i oczywiście kiszony ogórek 😉 0

41 4.71

Smażone roladki z polędwiczki z mozzarellą i szynką parmeńską

  • Polędwiczki
  • Szybki obiad
  • Z jednej patelni
  • Kuchnia włoska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Świąteczny obiad
mozzarella
szynka parmeńska
szałwia
szynka serrano

Składniki

4 porcje
  • 1 duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • 200 g cienko pokrojonej szynki suszonej np. serrano lub parmeńskiej
  • świeża szałwia
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 80 ml gęstej śmietany 30%
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie

  • Polędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na 1 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na każdym filecie, na jednej połówce, położyć cienki plasterek mozzarelli i złożyć na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa. Zawinąć w 1 większy lub 2 mniejsze plasterki szynki parmeńskiej.
  • Rozgrzać dużą patelnię, włożyć masło i jak się roztopi włożyć kilka listków szałwii oraz roladki. Smażyć 2 minuty na średnim ogniu aż spód roladek będzie zrumieniony.
  • Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty (na koniec mięso powinno być w środku całe wysmażone a ser miękki, dłuższe smażenie może spowodować, że mięso będzie twardniało). Zdjąć roladki razem z szałwią z patelni i odłożyć na półmisek.
  • Trzymając patelnię na ogniu wlać śmietanę, ocet balsamiczny, szczyptę cukru i zagotować. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.

Propozycja podania

ziemniaki / kopytka / makaron /ogórek kiszony

  • Polędwiczki z mozzarellą w szynce parmeńskiej
  • Polędwiczki z mozzarellą w szynce parmeńskiej
  • Polędwiczki z mozzarellą w szynce parmeńskiej
About the Author

Leave a Reply

*