default-logo

Słonina marynowana po litewsku

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Słonina marynowana po litewsku

Znalazłam ten przepis na FB w grupie Wędzarnicza Brać i postanowiłam zrobić ją koniecznie natomiast pan według którego pomysłu jest słonina twierdził że to przegryzka iście dla panów bo to niby do kielicha.

Zrobiłam i wcale nie zaprzeczam że do kielicha się nadaje natomiast ja używam jej do smarowania chleba bo jest kremowa ale także pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni idealnie wpisuje się w ramy jajecznicy.

Polecam gorąco bo taka słonina jest bardzo aromatyczna i smakowita.

Słonina marynowana po litewsku.

Słonina marynowana po litewsku


Słonina marynowana po litewsku

Składniki:

  • 1000 g słoniny
  • 2 główki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • liście laurowe
Słonina marynowana po litewsku
Słonina po miesiącu


Słonina marynowana po litewsku

Przygotowanie słoniny:

  • Słoninę pokroiłam w cieniutkie paseczki.
  • Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki, włożyłam do moździerza i utłukłam go dodając sól,  jakieś 2 łyżeczki na pewno.
  • Każdy pasek słoniny posypałam z obu stron pieprzem i pieprzem cayenne – nie jest bardzo ostre potem.

Słonina marynowana po litewsku

  • Potem każdy plater słoniny natarłam solą i czosnkiem z solą.
  • Na koniec skropiłam słoninę oliwą.

Słonina marynowana po litewsku

  • Paski słoniny ułożyłam ściśle w pojemniku, przekładając listkami laurowymi, ugniotłam, zakryłam pojemnik folią spożywczą dość szczelnie, zrobiłam igłą kilka dziurek i wstawiłam do lodówki na miesiąc.
  • Słonina jest już dobra po 2 tygodniach ale im dłużej dojrzewa tym jest lepsza.

Słonina marynowana po litewsku


Słonina marynowana po litewsku
Słonina po miesiącu

Smacznego.

Przepis Jarosław Haszek

„Podróże małe i duże”

Słonina marynowana po litewsku
Mleczne łąki
About the Author

Leave a Reply

*