Szybkie i pyszne danie dziś mam na talerzu.
A czy Wam posmakuje tak jak nam? sami się o tym przekonajcie robiąc taki obiad.
Wilgotne kotlety jak placuszki małe i pyszne znikają szybko z talerzy i są pożywne i znakomite na obiad czy kolację.
Kotlety siekane z kurczaka i kabaczka.
Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 1 kabaczek ze skórą ok. 300 g
- 3 małe jaja
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 papryczka chili
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypioru razem z dymką
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 – 3 łyżki sezamu
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie kotletów:
- Umyłam i osuszyłam kabaczka, starłam na tarce o grubych oczkach.
- Jeśli ma dużo wody należy ją odcisnąć, mój nie miał specjalnie dużo.
- Kurczaka umyłam, osuszyłam i posiekałam dość drobno, wymieszałam z kabaczkiem.
- Teraz dodałam jaja, posikany koperek i dymkę wraz ze szczypiorem, sól, imbir i pieprz, posiekaną chili, sezam, sos sojowy i wymieszałam na jednolita masę.
- Miskę z masą wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny, można zrobić dnia poprzedniego.
- Potem na rozgrzanym oleju smażyłam kotlety nakładając porcję łyżką wprost na tłuszcz.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Podałam na sałacie z pomidorkami.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Zamek rycerski w Oporowie i parkiet w 3D z tamtego czasu |