default-logo

Schab ze szparagami

Schab ze szparagami Sezonowa odsłona Waszego ulubionego dania ze schabem! Schab gotowany w sosie, tym razem z dodatkiem pokrojonych na plasterki szparagów i koperku. U mnie w towarzystwie ziemniaków i surówki. Koniecznie do zrobienia w sezonie szparagowym. Może to będzie Wasz obiad na „długi weekend”? – tylko pamiętajcie aby dzisiaj zrobić zakupy 🙂 0

74 4.81

Schab ze szparagami

Schab gotowany w sosie ze szparagami

  • Schab
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Szparagi

Składniki

4 porcje
  • 500 g schabu bez kości
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 plasterki wędzonego boczku
  • 400 ml bulionu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
  • po ok. 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej

Przygotowanie

  • W szerokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebulę oraz boczek. Wlać bulion, dodać kurkumę, sos sojowy i zagotować.
  • Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się bulion. Po zagotowaniu garnek przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 1 i 1/2 godz. aż mięso będzie kruche. W międzyczasie 2 – 3 razy przełożyć je na drugą stronę.
  • Odłamać grube i zdrewniałe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Resztę łodyg opłukać i pokroić na plasterki, zachowując w całości główki.
  • Szparagi wrzucić do garnka ze schabem i zanurzyć je w wywarze. Gotować przez ok. 2 minuty, następnie wlać śmietankę i dodać posiekany koperek, zagotować.
  • Aby zagęścić sos należy dodać do garnka przez sitko obydwie mąki (na początek po pół łyżeczki każdej), zagotować. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.

Propozycja podania

Ziemniaki i sałatka np. posiekana sałata lodowa, cebulka, papryka, jogurt grecki, sól, pieprz
  • Schab gotowany w sosie ze szparagami Schab gotowany w sosie ze szparagami
  • Schab gotowany w sosie ze szparagami Schab gotowany w sosie ze szparagami
About the Author

Leave a Reply

*