default-logo

Schab zapiekany z serem, fasolką szparagową i ziemniakami

Szybki, pyszny obiad.

Małe kotleciki schabowe do tego fasolka szparagowa i ziemniaki z wody.

Zapraszam na obiad.

Schab zapiekany z serem, fasolką szparagową i ziemniakami


                     Składniki: ( 4-5 osób )

  • 5 kotletów schabowych bez kości
  • sól
  • pieprz
  • ognista mieszanka przypraw Kamis
  • pieprz czerwony
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka

                  Dodatkowo:

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • ziemniaki
  • 1/2 szklanki startego sera gouda
  • olej do smażenia

Schab zapiekany z serem, fasolką szparagową i ziemniakami

Najpierw umyłam i osuszyłam kotlety.

Potem je lekko rozbiłam ale bez przesady, mają być grubsze.

Sól, pieprz, pieprz czerwony, ognistą mieszankę po szczypcie włożyłam do moździerza i utłukłam, doprawiłam mieszaniną kotlety.

Teraz je panierowałam, najpierw w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem a na końcu w bułce tartej. 

Smażyłam kotlety na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Każdy kotlet posypałam startym serem i wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika na kilka minut aby ser się rozpuścił.

Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie al’dente a ziemniaki do miękkości.

Schab zapiekany z serem, fasolką szparagową i ziemniakami

Smacznego.

Przepis własny.

Z cyklu „Podróże małe i duże”

Schab zapiekany z serem, fasolką szparagową i ziemniakami
Niezapominajki
About the Author

Leave a Reply

*