default-logo

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem

Przepis podrzuciła mi koleżanka w pracy, zachwalała danie i w końcu i ja je zrobiłam.

To szybkie i bardzo smaczne mięsko, polecam i ja, kruche i soczyste, pachnące ziołami.

Na danie obiadowe czy nawet dla niespodziewanych gości będzie znakomite.

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem.

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem


Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem

               

                Składniki:

  • 5 plastrów schabu b/kości ok. 1,5 cm grubości
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki ziół liofilizowanych włoskich

                 Dodatkowo:

  • 1 szklanka kaszy orkiszowej
  • 1.5 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1,5 szklanki wody

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem

Schab lekko rozbiłam tłuczkiem i skropiłam olejem.

Majonez wymieszałam z musztardą i drobniutko posiekaną cebulką.

Dodałam zioła i jeszcze raz wymieszałam.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  ułożyłam porcje schabu, nałożyłam pastę z ziołami na każdy plaster mięsa i po wierzchu dodatkowo posypałam ziołami.

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem


Wstawiłam do nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam przez 15 minut.

Kaszę bulgur zalałam wodą, lekko posoliłam i gotowałam 15 minut.

Kaszę orkiszową zalałam wodą, lekko posoliłam i gotowałam 15 minut.

Podałam schab z obiema kaszami i ogórkiem kiszonym.

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem

Smacznego.

Przepis koleżeński.

„Podróże małe i duże”

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem
Hiszpańskie zielone pomidory Raf
About the Author

Leave a Reply

*