Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem
Przepis podrzuciła mi koleżanka w pracy, zachwalała danie i w końcu i ja je zrobiłam.
To szybkie i bardzo smaczne mięsko, polecam i ja, kruche i soczyste, pachnące ziołami.
Na danie obiadowe czy nawet dla niespodziewanych gości będzie znakomite.
Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem.
Składniki:
- 5 plastrów schabu b/kości ok. 1,5 cm grubości
- olej rzepakowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 duża cebula
- 2 łyżki ziół liofilizowanych włoskich
Dodatkowo:
- 1 szklanka kaszy orkiszowej
- 1.5 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1,5 szklanki wody
Schab lekko rozbiłam tłuczkiem i skropiłam olejem.
Majonez wymieszałam z musztardą i drobniutko posiekaną cebulką.
Dodałam zioła i jeszcze raz wymieszałam.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam porcje schabu, nałożyłam pastę z ziołami na każdy plaster mięsa i po wierzchu dodatkowo posypałam ziołami.
Wstawiłam do nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam przez 15 minut.
Kaszę bulgur zalałam wodą, lekko posoliłam i gotowałam 15 minut.
Kaszę orkiszową zalałam wodą, lekko posoliłam i gotowałam 15 minut.
Podałam schab z obiema kaszami i ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis koleżeński.
„Podróże małe i duże”
Hiszpańskie zielone pomidory Raf |