default-logo

Schab z suszonymi pomidorami

Schab z suszonymi pomidorami Prosty przepis na pyszny domowy obiad. Schab gotowany w sosie własnym z dodatkiem suszonych pomidorów. Doprawiony suszonym oregano oraz białym półwytrawnym winem (można pominąć jeśli nie mamy lub nie używamy). Minimalna ilość składników i mały nakład pracy, a wspaniały efekt końcowy. Takie przepisy chyba wszyscy lubimy 😉 Polecam do wypróbowania w tym tygodniu! 0

69 4.86

Schab z suszonymi pomidorami

Doprawiony oregano, podawany z zielonym groszkiem

  • Hity Kwestii Smaku
  • Schab
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Jednogarnkowe
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc

Składniki

4 porcje
  • 600 g schabu (w plastrach, wystekowanego/rozbitego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 ml gorącej wody
  • 100 ml białego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy z zalewy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  • W szerokim garnku rozgrzać oliwę i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą, zmielonym pieprzem i suszonym oregano.
  • Wlać gorącą wodę oraz wino. Doprawić sosem sojowym, dodać suszone pomidory oraz oliwę z zalewy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę i 15 minut, lub do miękkości mięsa. Mniej więcej w połowie gotowania poprzekładać plastry mięsa na drugą stronę.
  • Na koniec dodać przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.

Propozycja podania

  • kasza bulgur / kasza gryczana / ziemniaki
  • zielony groszek
Dodaj notatkę
  • Schab z suszonymi pomidorami Schab z suszonymi pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*