default-logo

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem

niedziela, 28 lutego 2016

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem

Taki schab można zajadać do obiadu albo do chleba.

Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta.

Nam smakował bardzo najpierw jako danie obiadowe a potem jak kawałek jeszcze został to jako wędlina.

Schab tak podany jest bardzo soczysty i aromatyczny.

Zapraszam do wypróbowania.

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pierzem.

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem


Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem

 

                 Składniki:

  • 1,4 kg schabu bez kości
  • 14 ząbków czosnku
  • 2 – 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
  • czarna sól kala namak
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki różowego wina

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem


Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem

Schab umyłam i osuszyłam.

Czosnek obrałam i pozostawiłam całe ząbki.

Pieprz zielony odcedziłam z zalewy.

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem

W schabie robiłam nożem małe kieszonki pod kątem i wciskałam w nie najpierw 2 – 3 ziarenka pieprzu i ząbek czosnku.

Zacisnęłam kieszonkę tak aby czosnku nie było widać. 

Natarłam mięso solą kala namak i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

Włożyłam schab do torebki i włożyłam na noc do lodówki.

Rano wyjęłam na godzinę przez pieczeniem. 

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam schab z każdej strony na złoty kolor.

Potem umieściłam mięso w naczyniu żaroodpornym i zalałam winem.

Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 90 minut.

Po upieczeniu wyjęłam mięso aby odpoczęło przez 20 minut a sos z pieczenia zlałam do garnuszka i odparowałam aby był do polania mięsa do obiadu.

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem
Zimowa jarzębina
About the Author

Leave a Reply

*