default-logo

Schab z bobem

Schab z bobem Kolejna sezonowa odsłona schabu gotowanego w sosie, tym razem z dodatkiem bobu. Można wykorzystać wcześniej ugotowany bób (np. z poprzedniego dnia, przechowany w lodówce). Dodajemy go już pod koniec gotowania potrawy, a cały sos doprawiamy śmietanką i koperkiem. Potrawa świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami oraz sezonową surówką np. z rzodkiewki lub pomidora. 0

22 4.73

Schab z bobem

Schab gotowany w sosie z bobem i koperkiem

  • Schab
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Bób

Składniki

4 porcje
  • 800 g schabu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 plastry wędzonego boczku (80 g)
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • po ok. 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej

Przygotowanie

  • W szerokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebulę oraz boczek. Wlać bulion, dodać tymianek, kurkumę, sos sojowy i zagotować.
  • Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się bulion. Po zagotowaniu garnek przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 1 i 1/2 godz. aż mięso będzie kruche. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem oraz 2 – 3 razy przełożyć mięso na drugą stronę.
  • W oddzielnym garnku ugotować bób: wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 15 – 30 minut w zależności od rodzaju bobu, najlepiej sprawdzić wyławiając jednego – ma być miękki). Odcedzić i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Można od razu ugotować więcej bobu i wykorzystać w inny sposób.
  • Ugotowany i obrany bób dodać do garnka z mięsem, wlać śmietankę i dodać posiekany koperek. Delikatnie wymieszać, zagotować. Aby zagęścić sos należy dodać do garnka przez sitko obydwie mąki, zagotować.

Propozycja podania

młode ziemniaki / sałatka z pomidora i cebuli
  • Schab gotowany w sosie z bobem i koperkiem Schab gotowany w sosie z bobem i koperkiem
About the Author

Leave a Reply

*