default-logo

Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów

Mięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak słodyczy.

Miałam syrop z bzu lekko słodki, najlepszy byłby wytrawny ale nie zawsze można go nabyć a ja w tym roku nie zrobiłam.

Schab tak pieczony z zewnątrz jest prawie czarny a w środku jasny i soczysty, polecam.

Proponuje go na obiad w Nowy Rok, będzie znakomity.

Na świątecznym stole sprawdził się znakomicie.

Schab w syropie z bzu czarnego i soku z granatów.

Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów



Składniki:

  • 1500 g schabu bez kości
  • garść świeżych posiekanych ziół – ja miałam tymianek, cząber, estragon, oregano
  • olej do smażenia
  • 300 ml syropu z bzu czarnego
  • 200 ml soku z granatów
  • ok. 200 ml wody
  • 15 suszonych pomidorów bez zalewy
  • brukselka z wody do podania
  • ziemniaki pieczone do podania

Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów


Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów


Przygotowanie:

  • Schab umyłam, osuszyłam i natarłam posiekanymi ziołami.
  • Włożyłam mięso do miski, miskę nakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Potem wyjęłam mięso z lodówki, z marynaty i obsmażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Zalałam teraz mięso syropem z bzu, sokiem z granatów i do wysokości mięsa wlałam wody, dodałam resztę ziół z marynaty.
  • Raz wychodzi wody więcej, raz mniej, zależy jakie mięso macie.
  • Dodałam do garnka suszone pomidory i wstawiłam garnek do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 2,5 godziny.
  • Po godzinie mięso przewróciłam na drugą stronę.
  • Po tym czasie mięso jest pyszne i kruche.
  • Pokroiłam mięso w plastry i podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i gotowaną brukselką.

Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów

Smacznego.

Pomysł własny.

Przepis zdobył nagrodę w konkursie na danie świąteczne z wieprzowiny.

Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów

„Podróże małe i duże”

Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów
Ślesin
About the Author

Leave a Reply

*