default-logo

Schab w sosie z dynią i pieczarkami

Schab w sosie z dynią i pieczarkami Kruchy schab w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i boczkiem. Pyszne danie dla całej rodziny! Przygotowanie jest łatwe. Plastry schabu najpierw krótko obsmażamy a następnie dusimy w bulionie. Pod koniec dodajemy obsmażone pieczarki i dynię, dodajemy śmietankę i gotowe. Polecam na obiad! 0

20 4.7

Schab w sosie z dynią i pieczarkami

  • Schab
  • Obiad na niedzielę
  • Jednogarnkowe
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Dynia
  • Pieczarki
  • Świąteczny obiad
boczek

Składniki

4 porcje
  • 600 g schabu (w plastrach, rozbitego/wystekowanego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 cienkie plasterki boczku (gotowanego lub parzonego)
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 600 ml gorącego bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 kawałki suszonych grzybów (można pominąć)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 300 g obranej dyni
  • 150 g pieczarek
  • po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 18% do zup i sosów lub 30%

Przygotowanie

  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć plastry schabu i obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i zeszklić na małym ogniu posiekaną cebulę, w międzyczasie dołożyć pokrojony boczek.
  • Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać podsmażony schab. Wlać wino (opcjonalnie) i na dużym ogniu odparować, następnie wlać gorący bulion i sos sojowy. Dodać suszone grzyby (opcjonalnie), doprawić solą, pieprzem oraz mieloną papryką słodką i ostrą, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. i 10 minut, do miękkości mięsa.
  • Dynię pokroić na ok. 1,5 cm kawałki, pieczarki pokroić na ćwiartki lub plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć pieczarki i podsmażać ok. 7 min. Przełożyć do garnka ze schabem. Powtórzyć z dynią – obsmażyć i przełożyć do garnka. Dusić jeszcze wszystko przez ok. 10 minut.
  • Stopniowo dodawać mąkę (przez sitko) mieszając. Wlać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minuty aż sos będzie gęsty. Można posypać natką pietruszki.

Propozycja podania

Ziemniaki lub kasza gryczana, ogórek kiszony

  • Schab w sosie z dynią i pieczarkami Schab w sosie z dynią i pieczarkami
About the Author

Leave a Reply

*