default-logo

Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim Miękki i kruchy schab w esencjonalnym sosie z dodatkiem zeszklonej cebulki. Minimalna ilość składników a efekt naprawdę znakomity. Charakter dania nadaje tu mielona papryka, głównie słodka, ostrej używamy jedynie odrobinę dla podkreślenia smaku. Z przypraw użyłam też suszonych liści czosnku niedźwiedziego – jeśli nie macie w spiżarce to warto się za nim rozejrzeć, na ogół jest na działach eko. Gdy kupujecie w sklepie schab wybierajcie ten od strony karczku, jest bardziej delikatny i miękki. Warto też poprosić o rozbicie (wystekowanie) mięsa co oszczędzi nam pracy w domu. Schab podawałam z kaszą bulgur i różyczkami brokuła. Proste i pyszne danie, polecam na obiad dla całej rodziny. 0

217 4.82

Schab w sosie węgierskim

  • Hity Kwestii Smaku
  • Schab
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Jednogarnkowe
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Świąteczny obiad

Składniki

4 porcje
  • 600 g schabu, polecam od strony karczku (w plastrach, rozbitego/wystekowanego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 500 ml gorącego bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  • W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, przesunąć cebulę na bok i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą i zmielonym pieprzem.
  • Wlać gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  • Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.

Propozycja podania

  • kasza bulgur / kasza gryczana / tłuczone ziemniaki
  • brokuł / ogórek kiszony
  • Schab w sosie węgierskim Schab w sosie węgierskim
  • Schab w sosie węgierskim Schab w sosie węgierskim
About the Author

Leave a Reply

*