default-logo

Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny! Delikatny i kruchy schab w śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki i koperku. Do tego młode ziemniaczki oraz surówka z zielonej kapusty i pomidora. Polecam koniecznie do wypróbowania 🙂 0

100 4.64

Schab w sosie koperkowym

  • Schab
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso
  • Wieprzowina

Składniki

4 porcje
  • ok. 700 g schabu bez kości (wystekowane plastry)
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 cebuli
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • po 1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Mięso pokroić na grube plastry i rozbić (najlepiej poprosić o wystekowanie jeszcze w sklepie w specjalnej maszynie). Rozgrzać dużą patelnię, rozprowadzić po niej olej, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażać po 5 minut z każdej strony.
  • W międzyczasie zagotować bulion w garnku. Włożyć w niego podsmażone mięso (można ułożyć jeden plaster na drugim), doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki) i pieprzem.
  • Po zagotowaniu przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1 godzinę lub nieco krócej, do kruchości mięsa. W połowie czasu dodać obrany ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Do ugotowanego mięsa dodać śmietankę oraz (bezpośrednio przez sitko) mąkę pszennę i ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie i zagotować. Dodać posiekany koperek i jeszcze pogotować przez ok. 1 minutę.

Propozycja podania

młode ziemniaki / surówka z młodej kapusty

  • Schab w sosie koperkowym Schab w sosie koperkowym
  • Schab w sosie koperkowym Schab w sosie koperkowym
About the Author

Leave a Reply

*