default-logo

Schab w sosie borowikowym

Schab w sosie borowikowym Zima to czas gdy do codziennego gotowania wykorzystujemy zapasy z lata i przetwory jak np. kiszonki. Dawniej więcej było w naszej kuchni suszonych owoców lata, dzisiaj wiele produktów można zamrozić i z powodzeniem przechować. Na niedzielny obiad dla rodziny przygotujcie ten łatwy przepis – gotowany schab w sosie z mrożonych borowików. Już dziś rozejrzyjcie się za nimi na zakupach (jeśli nie macie własnych zapasów grzybów 😉 0

21 4.24

Schab w sosie borowikowym

  • Schab
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Borowiki
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
suszone grzyby

Poza sezonem na świeże grzyby świetnie sprawdzają się borowiki mrożone, ewentualnie suszone.

Składniki

4 – 6 porcji
  • 700 g schabu bez kości
  • 250 g mrożonych borowików (lub 50 g suszonych)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • po szczypcie przypraw: ziół prowansalskich, czerwonej papryki, pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  • Jeśli używamy suszonych krojonych borowików należy je dzień wcześniej (lub kilka godzin wcześniej) namoczyć w 2/3 szklanki zimnej wody.
  • W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy i zagotować.
  • Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą (ilość soli zależy od tego jak słony był bulion). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 1 godzinę. W międzyczasie 2 razy je przewrócić.
  • Grzyby (mrożone pokrojone na mniejsze kawałki lub namoczone suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły) dodać do garnka z mięsem. Zanurzyć grzyby całkowicie w wywarze i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Delikatnie przemieszać.
  • Następnie wlać śmietankę i delikatnie wmieszać ją w wywar. Gotować przez 5 minut bez przykrycia, pod koniec dodać posiekaną natkę.

Propozycja podania

ziemniaki, zielona fasolka szparagowa (np. gotowana na parze, wystarczy tylko podgrzać np. w gorącej wodzie)

  • Schab w sosie borowikowym Schab w sosie borowikowym
About the Author

Leave a Reply

*