default-logo

Schab w pomidorach

Propozycja na dziś to mięso do obiadu albo jak wolicie do chleba.

I tak i tak jest znakomite bo wypróbowałam.

Duży kawał schabu wystarczy rozciąć na płat, posmarować pastą, zwinąć i upiec.

Bardzo prosto i bardzo smacznie.

Schab w pomidorach.

Schab w pomidorach


Schab w pomidorach

             

                  Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości

                  Pasta:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia

Schab w pomidorach


Schab w pomidorach

Schab rozcięłam tak aby powstał płat mięsa gotowy do zwinięcia.

Keczup, koncentrat pomidorowy i miód wymieszałam na pastę.

Pastą posmarowałam cały płat i zwinęłam go w roladę.

Na końcu mięso spięłam wykałaczkami.

Schab w pomidorach


Obsmażyłam mięso na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, przełożyłam roladę do naczynia żaroodpornego i posmarowałam resztą pasty.

Schab w pomidorach

Przykryłam naczynie i piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, po czym zdjęłam przykrycie i piekłam jeszcze 20 minut.

Po upieczeniu pozwoliłam mięsu odpocząć 30 minut.

Potem wyjęłam wykałaczki i pokroiłam w plastry.

Podałam z ryżem i  karmelizowaną mini marchewką.

Schab w pomidorach


Schab w pomidorach

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże” 

Schab w pomidorach
Pan czy pani koza?
About the Author

Leave a Reply

*