default-logo

Schab w paprykowej skórce

No to mam, długo zwlekałam z jego nabyciem i teraz mogę tylko żałować, że tak późno.

Szynkowar, taki prosty, taki mały a taki pożyteczny.

Taka domowa, parzona wędlina jest zdrowa, pyszna, bez konserwantów i jeszcze cała masa achów i ochów.

Zachęcam wszystkich którzy jeszcze nie mają do zakupu i robimy pyszne wędliny.

Dzisiejszy przepis jest zlepkiem informacji wyczytanych w necie na temat wędlin z szynkowaru.

Zapraszam na:

Schab w paprykowej skórce.

Schab w paprykowej skórce

Schab w paprykowej skórce

Składniki:

  • 1200-1250g schabu b/k
  • szynkowar poj.1500 ml 

Pekla: – starczy na zapeklowanie 2 kg mięsa

  • 2000 ml wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 łyżka soli peklowej
  • szczypta nitek chili Skworcu
  • 1 łyżka ziela kocanki
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego 

Dodatkowo:

  • słodka czerwona papryka

Schab w paprykowej skórce

Przygotowanie:

  • Składniki pekli wymieszałam ze sobą w naczyniu z pokrywką i włożyłam doń mięso w całości.
  • Przykryłam i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.

Schab w paprykowej skórce

  • Po 24 godzinach, wyjęłam mięso z pekli, osuszyłam i obtoczyłam w słodkiej papryce a potem włożyłam do woreczka i wsunęłam mięso do szynkowaru.

Schab w paprykowej skórce


Schab w paprykowej skórce

  • Zamknęłam szynkowar i wstawiłam go na 24 godziny do lodówki.
  • Po upływie tego czasu parzyłam schab czyli do wysokiego garnka na dno włożyłam ściereczkę, wstawiłam szynkowar i wlałam wodę do wysokości mięsa.
  • Parzyłam schab przez 1,5 godziny nie dopuszczając wody do wrzenia czyli w 90 C.
  • Po czasie parzenia, wyjęłam szynkowar z garnka, oziębiłam pod zimną wodą i wstawiłam ponownie do lodówki na 24 godziny.
  • Potem to już tylko wyjęłam mięso z szynkowaru, polewając go przez chwilę wodą.
  • Gotowe, mniam.
  • Może dużo pisania ale pracy niewiele.
  • Jak dobrze sobie rozplanujecie czas to wyborna wędlina będzie wtedy kiedy chcecie.

Schab w paprykowej skórce

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*