default-logo

Schab pieczony z morelą

Schab pieczony z morelą To kontynuacja (część 2) wpisów do bloga dotyczących przepisów moich rodziców (tutaj część 1 – U mamy). Jest to miejsce, do którego dodaję sprawdzone przepisy mojej mamy jak i mamy mojego męża, którymi chciałabym się z Wami podzielić. W większości są to tradycyjne i klasyczne dania oraz ciasta. Proszę, dodawajcie swoje uwagi i komentarze, dzięki którym podpowiecie też wiele innym użytkownikom. Zachęcam też do dodawania zdjęć swoich potraw. 0

17 4.41

Schab pieczony z morelą

Bardzo soczysty schab faszerowany morelami

  • Schab
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Świąteczny obiad
  • Przyjęcia i imprezy
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
suszone morele

Może być podawany na ciepło z sosem lub na zimno – jako wędlina.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości (najlepszy od strony karczku, z tłuszczykiem)
  • 2 łyżki soli
  • garść suszonych moreli (najlepiej miękkich)
  • po 1 łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu, soli, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki bulionu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
opcjonalnie
  • 1 łyżeczka miodu
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Schab umyć, osuszyć, chwilę powygniatać dłońmi, włożyć do garnka, wsypać 2 łyżki soli, zalać zimną wodą do przykrycia, wymieszać aż do rozpuszczenia soli i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  • Miękkie suszone morele można użyć bez namaczania, natomiast morele twardsze należy zalać małą ilością wrzątku (do przykrycia) i odstawić do namoczenia, na około 2 godziny lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć mięso z solanki, osuszyć i chwilę powygniatać. Wąskim nożem z ostrym końcem przebić się przez środek mięsa. W powstałą szczelinię włożyć morele.
  • Mięso doprawić przyprawami i natrzeć oliwą. Położyć na rozgrzanej patelni i obsmażać z każdej strony po kilka minut. 
  • Do większego naczynia żaroodpornego z pokrywą wlać sok z pomarańczy, bulion oraz dodać przepołowione czosnki, wymieszać. Włożyć obsmażone mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
  • Wyjąć z piekarnika i uchylić pokrywę. Ostudzić i schować do lowówki (jeśli będziemy mięso wykorzystywać jako wędlinę).
  • Jeśli chcemy podawać mięso na ciepło, usuwamy z wywaru czosnki, zagotowujemy go z dodatkiem miodu i mąki ziemniaczanej, doprawiamy.
  • Schab pieczony z morelą Schab pieczony z morelą
About the Author

Leave a Reply

*