default-logo

Schab pieczony w mleku

sobota, 24 listopada 2018

Schab pieczony w mleku

Schab gotowany w mleku, soczysty i aromatyczny znajdziecie pod linkiem a dziś schab który wypieka się w mleku, inny, równie pyszny.

Tak przyrządzone mięso jest soczyste, aromatyczne i idealne do chleba, jak i jako danie obiadowe.

Poza leżakowaniem w lodówce przez całą noc, trzeba go jeszcze piec przez 1,5 godziny ale warto bo jest naprawdę przepyszny.

Schab wypiekany w mleku.

Schab pieczony w mleku


Schab pieczony w mleku



Składniki:

  • 1000 g schabu bez kości
  • 2 łyżki majeranku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1000 ml mleka


Schab pieczony w mleku

Przygotowanie mięsa:

  • Do miseczki przecisnęłam czosnek, dodałam paprykę, sól, pieprz, olej, majeranek, wymieszałam.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw.
  • Zawinęłam mięso w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
  • Rano wyjęłam mięso z lodówki, włożyłam do naczynia do zapiekania,


Schab pieczony w mleku


  • zalałam mlekiem.


Schab pieczony w mleku


  • Naczynie z mięsem bez przykrycia włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcja grzania góra/dół na 1,5 godziny.
  • Co 30 minut polewałam mięso mlekiem.
  • Po upieczeniu zostawiłam schab w wyłączonym piekarniku przez 30 minut, potem pokroiłam do obiadu.


Schab pieczony w mleku

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Schab pieczony w mleku
Kąty Rybackie
About the Author

Leave a Reply

*