default-logo

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

czwartek, 21 stycznia 2016

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

Schab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty.

Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity.

Polecam wypróbować przepis bo warto.

Przepis podany w ulotce Biedronki.

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie.

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie


Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

   

                    Składniki:

  • ok. 700 g schabu wieprzowego bez kości
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki do smażenia
  • 3 – 4 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 6 – 7 świeżych śliwek bez pestek
  • 2 – świeże listki laurowe lub 1 suszony
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 
  • sól morska
  • pieprz

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

W schabie przy użyciu wąskiego noża zrobiłam kieszonki do faszerowania na górze mięsa.

Natarłam schab solą i pieprzem i odstawiłam na 2 – 3 godziny.

Czosnek obrałam i włożyłam ząbki do rondelka, zalałam olejem – 1/2 szklanki – doprawiłam solą i gotowałam na małym ogniu około 15 minut.

Po tym czasie czosnek wyjęłam i osuszyłam na ręczniku papierowym a olej wykorzystam do późniejszych potraw.

Schab faszerowałam ząbkami czosnku i igiełkami rozmarynu.

Mięso obsmażyłam teraz na oleju z każdej strony na złoty kolor około 7 – 8 minut.

Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 70 minut.

Na patelnię na której smażył się schab wlałam wino, zagotowałam, dodałam pokrojone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz miód  i gotowałam 1 minutę.

Skrobię rozprowadziłam 50 ml wody, wlałam do śliwek i gotowałam ciągle mieszając przez 2 – 3 minuty aż sos zgęstniał.

Mięso po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam na 15 minut aby odpoczęło.

Podałam schab pokrojony w plastry z sosem winnym i śliwkami i pieczonymi kasztanami.

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

Smacznego.

Przepis – ulotka Biedronki

„Podróże małe i duże”

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie
Wiosna w grudniu 2015
About the Author

Leave a Reply

*