Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie
czwartek, 21 stycznia 2016
Schab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty.
Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity.
Polecam wypróbować przepis bo warto.
Przepis podany w ulotce Biedronki.
Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie.
Składniki:
- ok. 700 g schabu wieprzowego bez kości
- 10 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki do smażenia
- 3 – 4 gałązki rozmarynu
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 6 – 7 świeżych śliwek bez pestek
- 2 – świeże listki laurowe lub 1 suszony
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sól morska
- pieprz
W schabie przy użyciu wąskiego noża zrobiłam kieszonki do faszerowania na górze mięsa.
Natarłam schab solą i pieprzem i odstawiłam na 2 – 3 godziny.
Czosnek obrałam i włożyłam ząbki do rondelka, zalałam olejem – 1/2 szklanki – doprawiłam solą i gotowałam na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie czosnek wyjęłam i osuszyłam na ręczniku papierowym a olej wykorzystam do późniejszych potraw.
Schab faszerowałam ząbkami czosnku i igiełkami rozmarynu.
Mięso obsmażyłam teraz na oleju z każdej strony na złoty kolor około 7 – 8 minut.
Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 70 minut.
Na patelnię na której smażył się schab wlałam wino, zagotowałam, dodałam pokrojone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz miód i gotowałam 1 minutę.
Skrobię rozprowadziłam 50 ml wody, wlałam do śliwek i gotowałam ciągle mieszając przez 2 – 3 minuty aż sos zgęstniał.
Mięso po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam na 15 minut aby odpoczęło.
Podałam schab pokrojony w plastry z sosem winnym i śliwkami i pieczonymi kasztanami.
Smacznego.
Przepis – ulotka Biedronki
„Podróże małe i duże”
Wiosna w grudniu 2015 |