default-logo

Schab duszony w winie z jabłkami

Pyszne mięso, kruche i soczyste.

Schab jest duszony w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste.

Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna.

Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek.

Schab duszony w winie z jabłkami.

Schab duszony w winie z jabłkami


Schab duszony w winie z jabłkami



               Składniki: 4 – 5 porcji

  • 1,1 kg schabu 

               Marynata:

  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu malgaskiego i ziarnkach
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki wędzonej słodkiej papryki

               Dodatkowo:

  • 3 jabłka

Schab duszony w winie z jabłkami


Schab duszony w winie z jabłkami

Schab umyłam i osuszyłam.

Schab duszony w winie z jabłkami


W pojemniku wymieszałam składniki marynaty, dodałam wino, liście laurowe, pieprz malgaski, sos sojowy, paprykę.

Obtoczyłam w marynacie mięso i wstawiłam do lodówki na noc.

Schab duszony w winie z jabłkami


Można przekręcić kilka razy mięso w marynacie.

Na drugi dzień przełożyłam mięso do naczynia do pieczenia, zalałam marynatą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół i piekłam pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w ósemki, wycięłam gniazda nasienne.

Po 1,5 godziny do mięsa włożyłam jabłka i piekłam jeszcze mięso z jabłkami przez 45 minut.

Po upieczeniu mięso odpoczywało 20 minut, wtedy je pokroiłam.

Sos przelałam do garnka i gotowałam aż zgęstniał, podałam do mięsa.

Schab duszony w winie z jabłkami


Schab duszony w winie z jabłkami

Smacznego.

Przepis autorski.

                               „Podróże małe i duże”

Schab duszony w winie z jabłkami
Gajówka Osadnik
About the Author

Leave a Reply

*