Idealna wędlina na świąteczny stół, polecam zrobić by za tydzień cieszyć się pysznym schabem.
Trochę czasu spędzi w lodówce a potem uwieszony pod sufitem dojrzeje w tydzień.
Zachęcam do wypróbowania.
Schab długodojrzewający suszony.
Składniki:
- 1500 g schabu bez kości
- dużo cukru
- dużo soli
- dużo wędzonej papryki
- dużo mieszanki przypraw egzotycznych w składzie: fenkuł, kmin rzymski, kozieradka, gorczyca, chili
- pończocha lub podkolanówka ze streczu
- sznureczek
Przygotowanie:
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Na talerz wsypałam cukier i dokładnie – lekko przyciskając do mięsa – panierowałam mięso w cukrze.
- Włożyłam do pojemnika z przykrywką i zostawiłam w lodówce na 24 godziny.
- Następnie mięso wyjęłam, umyłam pod zimną wodą – i tu zauważycie że mięso stało się twarde, zwarte i jędrne.
- Mięso osuszyłam i tak jak z cukrem postąpiłam z solą.
- Natarłam mięso dokładnie solą.
- Odstawiłam w pojemniku na 24 godziny do lodówki.
- Po 24 godzinach mięso umyłam i osuszyłam.
- Mięso natarłam mieszanką egzotyczną i papryką wędzoną.
- Teraz mięso włożyłam do podkolanówki ze streczu, zawiązałam, zrobiłam pętelkę ze sznurka i powiesiłam pod sufitem.
- Tam wisiał sobie w przewiewnym miejscu całe 7 dni, nadaje się już wówczas do spożycia.
- Jeśli chcecie aby dłużej dojrzewał włóżcie schab wyjęty z pończochy w zawinięty w papier do lodówki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
Tak się pochowały – łuskwiak |