default-logo

Salviata – zapiekany torcik szałwiowy

czwartek, 14 listopada 2019

Salviata - zapiekany torcik szałwiowy

Przepis na ten cudny torcik znalazłam w książce Aleksandry Seghi „Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem”.

Zwlekałam długo z jego upieczeniem i to był błąd, on jest znakomity, idealny, puszysty, smakowity.

Polecam na obiad lub na śniadanie.

Konsystencja placka jest piankowa i delikatna, taki ukrojony trójkącik idealny będzie jako kanapka do pracy czy szkoły.

Oryginalny przepis jest wegański, ja swój wzbogaciłam jeszcze o mięso, jest znakomicie.

Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Torcik szałwiowy.

Salviata - zapiekany torcik szałwiowy


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy

Składniki: tortownica 22 cm

  • 8 jaj
  • 12 – 14 dużych liści szałwii – miałam muszkatołową
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki + 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól różowa himalajska
  • 100 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1/2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • kiełki do podania


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy

Przygotowanie salviaty:

  • Listki szałwii umyłam, osuszyłam i posiekałam.
  • Do miski wbiłam jaja, roztrzepałam.
  • Do mleka wsypałam mąkę, 2 łyżki parmezanu, szałwię i sól, wymieszałam.
  • Posiekałam dymkę i czosnek, wymieszałam z mięsem, dodałam sól i pieprz.
  • Tortownice wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Posmarowałam dno i boki masłem.
  • Na dno wyłożyłam mięso, posypałam 2 łyżkami startego parmezanu.
  • Teraz wylałam roztrzepane jaja.
  • Tortownicę wstawiłam na 25 – 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół.
  • Piekłam aż wierzch ładnie się zrumienił.
  • Podałam posypaną ulubionymi kiełkami.


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy


Salviata - zapiekany torcik szałwiowy

Smacznego.

Przepis kuchni Toskanii.

„Podróże małe i duże”

Salviata - zapiekany torcik szałwiowy
Żyrandol – pałac w Ksawerowie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*