default-logo

Sałatka z perliczką i jajem

Ta sałatka to kwintesencja smaków, aromatów, faktur i konsystencji.

Połączyłam tutaj sporo składników, które idealnie do siebie pasują i nadają sałatce głębi smaku.

Polecam gorąco na zimowe śniadania czy obiady.

Perliczka w sałatce.

Sałatka z perliczką i jajem


Sałatka z perliczką i jajem

Składniki:

  • 1 szklanka upieczonego mięsa perliczki
  • 1 pomidor
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 80 g rukoli
  • 2 – 3 łyżki sosu słodko – kwaśnego
  • 2 – 3 łyżki czarnych oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 – 3 łyżki oliwy


Sałatka z perliczką i jajem


Sałatka z perliczką i jajem

Przygotowanie sałatki:

  • Porwałam mięso z perliczki – miałam upieczony filet.
  • Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i pokroiłam na ćwiartki.
  • Dymkę wraz ze szczypiorem pokroiłam w plasterki.
  • Oliwki poprzekrawałam na pół.
  • Ogórki pokroiłam na plastry, pomidora w ósemki.
  • Awokado obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Sos słodko – kwaśny wymieszałam z oliwą.
  • Na talerzu ułożyłam rukolę, potem na niej resztę składników, całość polałam sosem.


Sałatka z perliczką i jajem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z perliczką i jajem
Krzyżówka z Parku Zdrojowego w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*