default-logo

Sałatka z gęsią wątróbką, brokułem i granatem

Pyszna sałatka tym razem z gęsią wątróbką, która tutaj smakuje wybornie.

Dodatek pestek granatu dodaje sałatce wykwintności.

Polecam gorąco, nawet wtedy jak mówicie że nie lubicie wątróbki.

Sałatka z wątróbką.

Sałatka z gęsią wątróbką, brokułem i granatem

Składniki:

  • 500 g wątróbki gęsiej
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pestki z 1/2 granatu
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • 1 mały brokuł
  • szczypta cukru

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu z czosnkiem
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego
  • szczypta pieprzu brazylijskiego
  • sól morska

Sałatka z gęsią wątróbką, brokułem i granatem

Sałatka z gęsią wątróbką, brokułem i granatem

Przygotowanie sałatki:

  • Ugotowałam brokuła w osolonej i pocukrzonej wodzie bez przykrycia.
  • Wątróbkę namoczyłam w mleku na 3 godziny, potem odcedziłam i osuszyłam.
  • Usmażyłam wątróbkę na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
  • Po zdjęciu z patelni oprószyłam solą i pieprzem.
  • Wyjęłam pestki z połowy granatu.
  • Składniki dressingu wymieszałam dokładnie.
  • Wymieszałam rukolę z roszponką, ułożyłam na talerzu razem z wątróbką, różyczkami brokułu i polałam dressingiem.
  • Posypałam pestkami granatu.

Sałatka z gęsią wątróbką, brokułem i granatem

Sałatka z gęsią wątróbką, brokułem i granatem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z gęsią wątróbką, brokułem i granatem
Słonecznik
About the Author

Leave a Reply

*