Dziś proponuje pyszną, szybką, pożywną sałatę z fasolą i szpinakiem.
To dla tych co nie lubią szpinaku, tym razem polubią, jest pysznie.
Miseczkę takiej sałatki do pracy i jest super obiad czy II śniadanie.
Sałatka ze szpinakiem i fasolą.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 puszka białej fasoli – 400 g
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka masła klarowanego
- słodka papryka
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- sok z cytryny
- oliwa do skropienia + do smażenia
Przygotowanie dania:
- Kurczaka pokroiłam w paski, zamarynowałam w sosie sojowym na 10 minut.
- Podsmażyłam go na odrobinie oliwy.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Podsmażyłam je na maśle klarowanym, posypane słodką papryką aż się zrumieniły.
- Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w kostkę a paprykę w paski.
- Umyłam i osuszyłam szpinak, posiekałam czosnek.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
- Dodałam paprykę, smażyłam jakieś 3 minuty, wrzuciłam pieczarki i dalej smażyłam aż się zezłociły
- Na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażyłam szpinak 2 – 3 minuty a jak zmiękł dodałam czosnek, smażyłam jeszcze 30 sekund.
- Fasolę osączyłam na sicie, przepłukałam.
- Wymieszałam wszystko na jednej patelni bardzo delikatnie, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Na talerzu skropiłam oliwą extra vergine i sokiem z cytryny.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Rzeka Grabia w zimowej odsłonie |