default-logo

Sałatka na ciepło z fasolą i szpinakiem

 Dziś proponuje pyszną, szybką, pożywną sałatę z fasolą i szpinakiem.

To dla tych co nie lubią szpinaku, tym razem polubią, jest pysznie.

Miseczkę takiej sałatki do pracy i jest super obiad czy II śniadanie.

Sałatka ze szpinakiem i fasolą.

Sałatka na ciepło z fasolą i szpinakiem

Sałatka na ciepło z fasolą i szpinakiem

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka białej fasoli – 400 g
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • słodka papryka
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sok z cytryny
  • oliwa do skropienia + do smażenia

Sałatka na ciepło z fasolą i szpinakiem

Sałatka na ciepło z fasolą i szpinakiem

Przygotowanie dania:

  • Kurczaka pokroiłam w paski, zamarynowałam w sosie sojowym na 10 minut.
  • Podsmażyłam go na odrobinie oliwy.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Podsmażyłam je na maśle klarowanym, posypane słodką papryką aż się zrumieniły.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w kostkę a paprykę w paski.
  • Umyłam i osuszyłam szpinak, posiekałam czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
  • Dodałam paprykę, smażyłam jakieś 3 minuty, wrzuciłam pieczarki i dalej smażyłam aż się zezłociły
  • Na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażyłam szpinak 2 – 3 minuty a jak zmiękł dodałam czosnek, smażyłam jeszcze 30 sekund.
  • Fasolę osączyłam na sicie, przepłukałam.
  • Wymieszałam wszystko na jednej patelni bardzo delikatnie, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Na talerzu skropiłam oliwą extra vergine i sokiem z cytryny.

Sałatka na ciepło z fasolą i szpinakiem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Sałatka na ciepło z fasolą i szpinakiem
Rzeka Grabia w zimowej odsłonie
About the Author

Leave a Reply

*