default-logo

Sałatka a’la panzanella

Panzanella to toskańska sałatka chlebowo – pomidorowa.

Moja wersja przewiduje jeszcze dodatkowo mięso mielone, dzięki temu jest treściwsza i przepyszna.

Uwielbiam panzanellę, uwielbiam także wersję z mięsem.

Polecam gorąco teraz na początek jesieni.

Panzanella, sałatka toskańska z mięsem.

Sałatka a'la panzanella


Sałatka a'la panzanella



Składniki: 4 porcje

  • 2 małe bakłażany
  • 1 kalarepka
  • 1 mała cukinia
  • 3 kromki chleba czerstwego na zakwasie
  • duży pomidor
  • oliwa z oliwek
  • listki bazylii z 2 gałązek
  • sól morska
  • 400 g mięsa mielonego wołowego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • pieprz czarny


Sałatka a'la panzanella


Sałatka a'la panzanella

Przygotowanie sałatki a’la panzanella:

  • Pokroiłam w słupki bakłażany wraz ze skórką.
  • Pokroiłam w słupki obraną kalarepkę.
  • W półplasterki pokroiłam cukinię wraz ze skórką.
  • Kromki chleba pokroiłam  w kostkę centymetrową.
  • Ułożyłam warzywa i chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropiłam obficie oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Na łyżce oliwy podsmażyłam mięso mielone, dodałam koncentrat, posiekaną cebulę.
  • Smażyłam 5 minut aż powstały z mięsa grudki.
  • W misce wymieszałam upieczone warzywa, mięso, posiekaną bazylię, sól i pieprz, oraz pokrojonego w dużą kostkę pomidora.
  • Podałam od razu.


Sałatka a'la panzanella

Smacznego.

Przepis kuchni włoskiej autorski.

„Podróże małe i duże”

Sałatka a'la panzanella
Powój czerwcowy
About the Author

Leave a Reply

*