default-logo

Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i pomidorami

Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i pomidorami Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną i serem pleśniowym (u mnie owczy, ale może być kozi lub zwykły brie). Sakiewki podałam z sałatką z awokado, listków brukselki, bazylii i szczypiorku. Z przepisu otrzymamy dwie spore (po jednym filecie na osobę) lub cztery mniejsze porcje. Sakiewki z kurczaka sprawdzą się zarówno na codzienny obiad jaki i bardziej uroczyste spotkania. Danie jest lekkie i ładnie prezentuje się na talerzu. Filety można przygotować wcześniej, włożyć do formy i schować do lodówki do czasu pieczenia. Czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć o ok. 5 minut jeśli będziemy chcieli jednocześnie upiec więcej sakiewek (tzn. będą ciasno ułożone w formie) lub będą zimne, wyjęte prosto z lodówki. Nie zapomnijcie też aby przed gotowaniem kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać w bardzo ciepłej wodzie, dobrze jest też pozostawić w niej trochę płynu po ugotowaniu aby po ostudzeniu nie była za sucha (po ugotowaniu kasza jeszcze pęcznieje, wchłania wodę). 0

22 4.82

Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i pomidorami

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kasza jaglana
  • Kurczak
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
mak

Składniki

2 – 4 porcje
Kurczak
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 60 g sera pleśniowego
  • 1 pomidor
  • 1 gałązka szczypiorku
Przyprawy
  • sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka w proszku, suszone oregano, oliwa extra, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy
Sałata z awokado i brukselką
  • 2 porcje sałaty lub miksu sałat
  • szklanka liści bazylii
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 brukselki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • winegret
  • 1 łyżeczka maku niebieskiego

Przygotowanie

Kurczak
  • Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Zrobić z nich sakiewki: położyć na desce, każdą pierś przekroić pionowo lub na ukos na 2 połówki (otrzymamy 4 porcje kurczaka).
  • W każdej połówce, od góry, zrobić pionowe nacięcie wzdłuż filetu, rozchylić boki kurczaka i poszerzyć nieco powstałą sakiewkę robiąc boczne nacięcia również w środku kieszonki.
  • Mięso doprawić z każdej strony solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, następnie polać oliwą, skropić niewielką ilością soku z cytryny, wymieszać, odłożyć na ok. 30 minut a najlepiej na godzinę jeśli mamy czas.
Nadzienie​
  • Ugotowaną kaszę jaglaną doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz ser pokrojony w kosteczkę, wymieszać i nałożyć do kieszeni kurczaka.
  • Na wierzchu położyć plaster pomidora, doprawić go solą, pieprzem, suszonym oregano i skropić odrobiną miodu lub syropu klonowego i oliwą extra.
  • Ułożyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez 25 -30 minut. Podawać np. z sałatką.
Sałata z awokado i brukselką
  • Sałatę umyć, poszarpać, włożyć do salaterki, wymieszać z poszarpaną bazylią, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę awokado, skropione sokiem z cytryny.
  • Dodać obrane listki brukselki doprawione solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i polać winegretem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki miodu lub syropu klonowego + 1 łyżeczka musztardy + sól i pieprz) i posypać makiem.
  • Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną
About the Author

Leave a Reply

*