default-logo

Sajgonki w sosie słodko – kwaśnym

Pyszne sajgonki na cieplejsze dni.

Szybkie w wykonaniu, smaczne, pełne kolorów i znikają zdecydowanie za szybko.

Zróbcie sobie dużo bo będą smakowały.

Polecam gorąco.

Sajgonki w sosie słodko – kwaśnym.

Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym


Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym


Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym

               Składniki:

        Sajgonki:

  • paczka papieru ryżowego 23 x 23
  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 2 garście kiełków słonecznika
  • 3/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
  • kilka łyżek młodego imbiru marynowanego
  • olej do smażenia

        Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki sosu sojowego

         Sos słodko – kwaśny:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody

          Dodatki do sosu:

  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka starta z limonki
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego

Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym


Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym


Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym

Najpierw zamarynowałam mięso w sosie sojowym i odstawiłam na 2 godziny.

Można to zrobić dnia poprzedniego.

Potem usmażyłam mięso wraz z marynatą na patelni do miękkości bez tłuszczu.

Mięso zostawiłam aby odpoczęło po czym porwałam je na kawałki.

Teraz sos: cukier puder, ocet ryżowy oraz wodę zagotowałam.

Do przestudzonego sosu dodałam drobniutko pokrojoną paprykę, starty na tarce czosnek, sok z pomarańczy, sos ostrygowy oraz skórkę otartą z limonki, wymieszałam.

Papier ryżowy wyjęłam na blat, posmarowałam letnią wodą i na środek nałożyłam kawałki mięsa, kiełki, imbir i oliwki

Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym

i zwinęłam tak jak się zwija gołąbki.

Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym



I tak zwijałam sajgonki aż wyczerpały się składniki.

Smażyłam sajgonki na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Podałam z sosem słodko – kwaśnym.

Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym


Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym

Smacznego.

Przepis kuchni chińskiej autorski.

„Podróże małe i duże”

Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym
Wiosenne róże
About the Author

Leave a Reply

*