default-logo

Ryżowe tagliatelle po chińsku

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Ryżowe tagliatelle po chińsku

Wielkanoc kojarzy się raczej z tradycyjnymi smakami a jak to jest w Chinach? 

Tam też są katolicy i świetują, ciekawe jakie potrawy królują na ich stołach ?

Muszę się w tym zagłębić.

A tymczasem Formuła 1 trwa i wydarzenie które utworzyła Daria przypomina mi o kolejnych etapach.

Teraz Grand Prix Chin a za chwilę wyruszamy dalej.

Tak więc chińskie danie wystąpiło na mym wielkanocnym stole, czemu nie?

Danie jest pyszne, zapraszam.

Ryżowe tagliatelle po chińsku

  

              Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1/4 główki małej kapusty czerwonej
  • 4 dymki
  • 50 g grzybów Mun
  • 100 g makaronu tagliatelle ryżowego
  • 1 czerwona szpiczasta papryka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 papryczka chili
  • olej ryżowy do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego

Ryżowe tagliatelle po chińsku

Filet z kurczaka pokroiłam na paski i wymieszałam z sosem ostrygowym – 1 łyżka i sosem sojowym – 1 łyżka i odstawiłam na noc.

Jeśli chcecie szybko to choć odstawcie na 1 godzinę.

Najpierw namoczyłam grzyby Mun we wrzącej wodzie na 15 minut.

Po tym czasie odcedziłam je i pokroiłam w paski.

Kapustę poszatkowałam drobno.

Papryczkę chili, czosnek i korzeń imbiru drobno posiekałam.

Dymki pokroiłam na kawałki 3 centymetrowe.

Paprykę obrałam i pokroiłam w paski.

Makaron ugotowałam al’dente w osolonej wodzie.

W woku rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam na nim kolejno : mięso wraz z marynatą.

Po usmażeniu mięso wyjęłam z woka i smażyłam dalej : czosnek, imbir, chili.

Potem kapustę czerwoną, grzyby Mun, paprykę cały czas mieszając.

Teraz wlałam do woka sos sojowy,  i ostrygowy, krem balsamiczny, wrzuciłam dymkę.

Chwilę razem dusiłam, skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam, dodałam ugotowany makaron.

Wszystko razem wymieszałam i danie gotowe.

Ryżowe tagliatelle po chińsku

Smacznego.

Danie kuchni chińskiej mojego pomysłu.

Ryżowe tagliatelle po chińsku

About the Author

Leave a Reply

*