default-logo

Ryż smażony z kurczakiem po hindusku

Lubicie takie dania na sposób hinduski?

Imbir, curry i kukurydza to połączenie które sprawia że się je i je i je, smakuje obłędnie.

Dodałam tutaj filet z piersi kurczaka, można dodać z indyka.

Polecam na obiad czy wczesną kolację.

Ryż smażony po hindusku.

Ryż smażony z kurczakiem po hindusku


Ryż smażony z kurczakiem po hindusku

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 280 g kukurydzy z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g korzenia imbiru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • sól morska
  • pieprz czarny


Ryż smażony z kurczakiem po hindusku


Ryż smażony z kurczakiem po hindusku

Przygotowanie dania:

  • Ryż ugotowałam na sypko, przestudziłam.
  • Cebulę i czosnek posiekałam, imbir starłam na tarce, osączyłam kukurydzę z puszki, brokuła podzieliłam na różyczki.
  • Wbiłam do miski jaja i roztrzepałam je z solą i pieprzem.
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cebulę i czosnek, imbir i kurczaka i smażyłam 5 minut, mieszając.
  • Posypałam całość curry.
  • Przesunęłam wszystko na jedna część patelni, na druga włożyłam różyczki brokuła, smażyłam 4 minuty.
  • Teraz dodałam ryż i kukurydzę, wymieszałam, smażyłam 3 minuty.
  • Na koniec wlałam roztrzepane jaja i smażyłam ciągle mieszając aż jaja się ścięły.
  • Na koniec już na talerzu posypałam szczypiorkiem.


Ryż smażony z kurczakiem po hindusku

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Ryż smażony z kurczakiem po hindusku
Wiosenne łąki
About the Author

Leave a Reply

*