default-logo

Ryba ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem Połączenie filetów białej ryby i szpinaku to klasyka, do której zawsze chętnie się wraca. Chrupiąca panierka z dodatkiem przyprawy curry a do tego kremowy sos szpinakowy ze śmietanką. Z dodatków sprawdzą się ziemniaki lub ryż. Do potrawy możecie wykorzystać zarówno szpinak świeży jak i mrożony. Jeśli nie przepadacie za przyprawą curry, lub jest ona za ostra dla dzieci, możecie znacznie zmniejszyć jej ilość lub zastąpić kurkumą (1/2 łyżeczki) plus szczypta papryki w proszku. 0

57 4.63

Ryba ze szpinakiem

Filety białej ryby w panierce z kremowym sosem szpinakowym

  • Szybki obiad
  • Dania główne
  • Szpinak
  • Dorsz
przyprawa curry

Składniki

4 porcje
  • ok. 500 g filetów białej ryby np. dorsza (świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku*
  • 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oliwy
  •  

 

Przygotowanie

  • Filety ryby rozmrozić jeśli były mrożone. Dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, doprawić solą, pieprzem, następnie obtoczyć w mieszance mąki pszennej i przyprawy curry.
  • Szpinak rozmrozić jeśli był mrożony. Świeży szpinak umyć, włożyć do dużego garnka i mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko i delikatnie odcisnąć. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do tego samego garnka włożyć masło, dodać starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i wymieszać. Smażyć przez 2 minuty, następnie wlać śmietankę, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać, zagotować, odstawić z ognia.
  • Rozgrzać większą patelnię z 3 łyżkami oliwy, włożyć filety i smażyć przez ok. 3 – 4 minuty w zależności od grubości filetów. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie. 
  • Obłożyć rybę szpinakiem i razem podgrzać na patelni. 

Propozycja podania

Ugotowane ziemniaki lub ryż.

Wskazówki

* Jeśli nie przepadamy za smakiem curry można w zastępstwie użyć 1 łyżeczki mielonej kurkumy + 1/3 łyżeczki mielonej papryki

  • Ryba ze szpinakiem Ryba ze szpinakiem
  • Ryba ze szpinakiem Ryba ze szpinakiem
About the Author

Leave a Reply

*