default-logo

Rosół na kościach z pulpecikami

niedziela, 5 czerwca 2016

Rosół na kościach z pulpecikami

Sama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach.

Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który zachwyci wszystkich mięsożernych rosołowych pożeraczy.

Taki bulion to baza do innych zup także, będą one aromatyczne i smakowite.

Zachęcam więc do gotowania rosołu na kościach ale kości muszą być nie byle jakie a mianowicie najlepsze takie wołowe ze szpondra ze szpikiem kostnym, mają bardzo dużo smaku.

No to gotujemy?

Rosół na kościach z pulpecikami.

Rosół na kościach z pulpecikami

Rosół na kościach z pulpecikami

Składniki:

  • 1000 g kości ze szpondra wołowego ze szpikiem
  • korpus z kaczki z niewielką ilością mięsa
  • 3 marchewki
  • duży por
  • pietruszka
  • kawałek selera bulwiastego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 5 – 6 liści laurowych 

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/ pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 8 listków mięty
  • 250 g ulubionego makaronu – u mnie pappardelle

Rosół na kościach z pulpecikami


Rosół na kościach z pulpecikami

Przygotowanie zupy:

  • Najpierw zajęłam się kośćmi czyli umyłam je wraz z mięsem i osuszyłam.
  • Kości ułożyłam na blaszce z wyposażenia piekarnika, zarówno kości wołowe jak i kacze.

Rosół na kościach z pulpecikami

  • Piekłam kości w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.
  • Po połowie czasu kości przewróciłam na drugą stronę.

Rosół na kościach z pulpecikami

  • Po upieczeniu same kości bez wytopionego tłuszczu włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia.
  • Tłuszcz zostawiłam przyda się do smażenia.
  • Gotowałam kości przez godzinę na maleńkim ogniu aby rosół tylko „mrugał”.
  • Po godzinie do garnka włożyłam obrane marchewki, duży, umyty por, pietruszkę oraz kawałek selera.
  • Całość posoliłam do smaku i gotowałam jeszcze godzinę.
  • Potem dołożyłam do garnka ziele, pieprz oraz listki laurowe i ziele jałowca, gotowałam kolejną godzinę.
  • Odcedziłam kości i warzywa od rosołu, jeśli trzeba doprawcie solą.
  • Mięso mielone włożyłam do miseczki.
  • Cebulę drobniutko posiekałam i podsmażyłam na oleju, przestudziłam, dodałam do mięsa.
  • Dodałam także posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i miętę.
  • Wyrobiłam rękoma na klejącą masę, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Z mięsa ulepiłam kulki wielkości orzecha włoskiego i podsmażyłam je na oleju ze wszystkich stron.
  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al’dente.
  • Podałam rosół z makaronem, słupkami marchewki oraz z pulpecikami.

Rosół na kościach z pulpecikami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Rosół na kościach z pulpecikami
Poziomki
About the Author

Leave a Reply

*