default-logo

Rolowane udka z kurczaka z fasolką szparagową

Tym razem zapraszam na coś pysznego na obiadek albo jak ktoś woli na wczesną kolację.

Użyłam tutaj udek z kurczaka bez kości i bez pałek, same filety.

Mięso wyszło soczyste i smakowite.

Rolowane udka z kurczaka z fasolką szparagową

Rolowane udka z kurczaka z fasolką szparagową

                Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka bez kości
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 1/4 strąka papryki czerwonej
  • masło klarowane do smażenia 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

                 Marynata:

  • 2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 100 ml Pepsi
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis

Rolowane udka z kurczaka z fasolką szparagową


Rolowane udka z kurczaka z fasolką szparagową

Mięso lekko rozbiłam tłuczkiem tak aby dało się je potem zrolować.

Pepsi wymieszałam z suszonymi pomidorami i sosem sojowym i zamarynowałam w tej mieszance rozbite mięso.

Pozostawiłam je tak na 3-4 godziny.

Fasolkę szparagową ugotowałam al’dente.

Paprykę pokroiłam w paski.

Na brzegu każdego płata mięsa ułożyłam po 3 fasolki i 2 paseczki papryki i zwinęłam mięso w rulon.

Można spiąć mięso wykałaczką aby się nie rozpadło.

Na patelni rozgrzałam masło i obsmażyłam na nim roladki a jak się już ładnie zrumieniły ze wszystkich stron na patelnię wlałam bulion i resztę marynaty, przykryłam patelnię i dusiłam udka do miękkości jakieś 20 minut.

Rolowane udka z kurczaka z fasolką szparagową

Podałam roladki z ziemniakami z wody i fasolką zieloną.

Rolowane udka z kurczaka z fasolką szparagową

 Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*