default-logo

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą Danie w stylu wyjątkowo na co dzień, które sprawdzi się również na bardziej uroczyste okazje, spotkanie ze znajomymi czy świąteczny obiad. Połączenie delikatnego i soczystego filetu z kurczaka z chrupiącą panierką oraz nadzieniem szpinakowym, do tego pyszny sos pomidorowy oraz kuskus z podsmażaną cukinią i ziołami. Tego naprawdę trzeba spróbować! Dużym ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba smażyć na patelni, można je wszystkie jednocześnie upiec w naczyniu do zapiekania uzyskując smaczną i chrupiącą posypkę. 0

29 4.48

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Z sosem all'arrabbiata i kuskusem z cukinią.

  • Filety drobiowe
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kuskus
  • Kurczak
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Świąteczny obiad
  • Przyjęcia i imprezy
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc

Składniki

4 porcje, po 599 kcal
Kurczak
  • 600 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze)
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Nadzienie
  • 100 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • po 30 g ricotty, mozzarelli i tartego parmezanu
  • 1 małe jajko
Sos all’arrabbiata
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 1 papryczka chili
Kuskus z cukinią
  • 2/3 szklanki kuskusu
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki i bazylii
Potrzebne też będą: wykałaczki

Przygotowanie

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
  • Kurczaka rozbić na cieńkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem, odłożyć.
  • Świeży szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnię i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć z wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć.
  • Na deskę do krojenia lub do pojemnika rozdrabniacza włożyć czosnek i listki natki, posiekać, następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodać sery i wymieszać. Na koniec połączyć z jajkiem.
  • Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
  • Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.
Sos all’arrabbiata
  • W garnku na oliwie lekko podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wlać przecier pomidorowy i zagotować. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać wypestkować i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Kuskus z cukinią
  • Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą i odstawić na 7 minut do namoczenia.
  • Cukinię pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć przez ok. 7 minut aż będzie lekko zrumieniona ale wciąż jędrna. Pod koniec doprawić solą.
  • Dodać ugotowany kuskus oraz posiekane zioła, wymieszać, odstawić z ognia.
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą zapiekane w chrupiącej panierce Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą zapiekane w chrupiącej panierce
About the Author

Leave a Reply

*