default-logo

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach

Połączyłam dziś ulubione naleśniki z równie smakowitym kurczakiem i szpinakiem w rezultacie czego powstały pyszne roladki i super obiad.

Zapraszam serdecznie.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach


Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach

      

                      Składniki: ( 6 porcji )

            Ciasto naleśnikowe: ( 6 naleśników średnicy 26 cm )

  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej

            Szpinak:

  • 150 g szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy

           Kurki:

  • 1 łyżka oleju sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 500 g kurek

           Dodatkowo:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżka pasty paprykowej sambol oelek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka startego sera Pecorino Romano

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach


Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach

Składniki na ciasto zmiksowałam i odstawiłam aby ciasto „odpoczęło” po czym usmażyłam 6 naleśników na patelni o średnicy 26 centymetrów.

Filety z kurczaka przekroiłam z grubości na połowę i lekko rozbiłam.

Teraz zrobiłam szpinak czyli posiekałam czosnek i podsmażyłam go na łyżce oliwy. 

Na patelnię włożyłam szpinak, posoliłam go i posypałam pieprzem.

Smażyłam szpinak do momentu aż cała woda odparowała.

Kolej na kurki czyli rozgrzałam na patelni olej sojowy i włożyłam na nią oczyszczone kurki, posoliłam i dodałam pieprzu.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach


Smażyłam je do momentu aż puściły sok i lekko zmiękły, kilka minut.

Filety z kurczaka posmarowałam pastą sambol oelek, ułożyłam na nich po trochu szpinaku i kurek, zrolowałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym ze wszystkich stron na zloty kolor.

Na każdym naleśniku rozsypałam starty ser, ułożyłam na nim roladę z kurczaka i zawinęłam najpierw boki a potem w rulon.

Rolady ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, posypałam resztą kurek i sera Pecorino Romano.

Zapiekałam 20 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół.

Podałam z pomidorami i kimchi [ klik ]

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach
Borowik zajęczy
About the Author

Leave a Reply

*