default-logo

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem pieczone w boczku

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem pieczone w boczku Pyszny obiad, zarówno codzienny jak i odświętny. Łatwy do zrobienia, bez konieczności smażenia (całość pieczemy w piekarniku). Pyszne nadzienie w postaci smażonych z cebulką pieczarek, tartego sera oraz musztardy francuskiej. Do naczynia z roladkami warto jeszcze dorzucić dla koloru i smaku pokrojoną w kosteczkę cukinię. Całość możemy podawać np. z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej i papryki. Nie ma problemu aby – dla chętnych – danie zrobić w wersji z sosem śmietanowym. Wystarczy wówczas do naczynia po roladkach wlać śmietankę i wymieszać z sokami z pieczeni i cukinią, następnie delikatnie podgrzać. 0

22 4.68

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem pieczone w boczku

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Cukinia
  • Pieczarki
  • Świąteczny obiad
  • Przyjęcia i imprezy
  • Wigilia i Święta
  • Sylwester
  • Wielkanoc
  • Komunia
boczek

Składniki

3 porcje
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka np. gyros
  • ok. 150 g wędzonego boczku (cienko pokrojony, paczkowany)
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 70 g tartego sera żółtego np. mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 1/2 cukinii

Przygotowanie

  • Filety oczyścić z kostek i chrząstek jeśli takie się znajdują. Naciąć każdy filet z boku tworząc głębszą kieszonkę na nadzienie. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć przyprawą.
  • Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić najpierw na 4 części, następnie na plasterki. Wrzucić na patelnię i mieszając co chwilę smażyć do czasu aż całkowicie odparują. Gdy na patelni nie będzie już wody, dodać łyżkę masła oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dalej smażyć aż pieczarki i cebula zaczną się rumienić. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • W kieszonki kurczaka nakładać tarty ser, pieczarki oraz po pół łyżeczki musztardy francuskiej. Złączyć nacięcie kurczaka i zawinąć roladki w plasterki boczku. Ułożyć je łączeniem do góry w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Polać łyżeczką oliwy każdą roladkę.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cukinię pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać z łyżeczką oliwy i łyżeczką musztardy francuskiej. Dodać do naczynia z kurczakiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut.

Propozycja podania

Np. ziemniaki / surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i żółtej z dodatkiem majo i śmietany

Dodaj notatkę
  • Roladki z kurczaka w boczku faszerowane pieczarkami i serem Roladki z kurczaka w boczku faszerowane pieczarkami i serem
  • Roladki z kurczaka w boczku faszerowane pieczarkami i serem Roladki z kurczaka w boczku faszerowane pieczarkami i serem
About the Author

Leave a Reply

*