default-logo

Roladki z kurczaka z pesto, szynką i serem

Roladki z kurczaka z pesto, szynką i serem Podobny przepis na pieczone w piekarniku roladki znacie już z bloga, były to roladki z kurczaka ze szpinakiem. Tym razem nadzieniem jest zielone pesto bazyliowe, ser mozzarella i szynka. Na stronie z przepisem dodatkowo znajdziecie filmik z procesu przygotowania tego szybkiego i prostego obiadu. Wszyscy domownicy zajadali się tymi chrupiącymi i soczystymi roladkami, a ja cieszyłam się, że nie trzeba było nic smażyć na patelni 😉 0

67 4.66

Roladki z kurczaka z pesto, szynką i serem

Pieczone w parmezanowej panierce

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci

Składniki

6 roladek
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 12 łyżeczek pesto bazyliowego (domowego lub gotowego)
  • 6 plasterków sera
  • 6 plasterków szynki
  • 1/3 szklanki bułki tartej*
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 – 2 jajka
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Filety oczyścić z błonek i kostek, przekroić ostrym nożem w poprzek na 2 cieńsze filety (po przekrojeniu w razie potrzeby można jeszcze delikatnie rozbić filety na równą grubość). Doprawić solą i pieprzem.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Na każdym filecie wyłożyć po 2 łyżeczki pesto oraz plasterku szynki i sera, zawinąć w roladkę.
  • Roladki obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie w mieszance bułki tartej, tartego parmezanu, suszonego oregano, soli i pieprzu.
  • Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Skropić oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23 – 25 minut.

Propozycja podania

mix sałat z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret

Wskazówki

* w wersji bezglutenowej można użyć rozdrobnionych/mielonych orzechów włoskich, wówczas roladek nie trzeba już skrapiać oliwą przed pieczeniem.

  • Roladki z kurczaka z pesto, szynką i serem Roladki z kurczaka z pesto, szynką i serem

Video

About the Author

Leave a Reply

*