default-logo

Roladki z indyka

Roladki z indyka Roladki z indyka nadziewane mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz pesto z natki pietruszki. Zawinięte w szynkę parmeńską (lub po prostu cieniutko pokrojony boczek) i pieczone w piekarniku. Soczyste, pyszne i zdrowe. Na bazie soków z pieczeni przygotujemy rewelacyjny sos musztardowy z musztardy francuskiej (ziarnistej), który nie tylko świetnie sprawdza się jako dodatek do roladek, ale również pasuje do ugotowanych brokułów i ziemniaków. Pysznie i prosto! 0

54 4.56

Roladki z indyka

Nadziewane mozzarellą, suszonym pomidorem i pesto z natki pietruszki

  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Indyk
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
mozzarella
suszone pomidory
pesto

Składniki

3 porcje, po 494 kcal
  • 500 g filetu z indyka, pokrojonego na 3 sznycle
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki (5 gałązek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szynki parmeńskiej/serrano lub cieniutko pokrojonego boczku
Sos musztardowy
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Sznycle rozbić na cieńsze filety, doprawić solą. Natkę pietruszki drobno posiekać z czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z 1 łyżką oliwy extra vergine. Powstałe pesto wyłożyć na filety, rozsmarować pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu (odłożyć 1 łyżeczkę pesto do sosu musztardowego).
  • Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na 3 grube plastry. Położyć je pośrodku każdego filetu, posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zawinąć roladkę spinając w razie potrzeby wykałaczkami. Każdą roladkę zawinąć w miarę szczelnie w 2 plasterki szynki.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami. Roladki można schować do lodówki na max. 1 dobę lub od razu upiec.
  • Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (jeśli pieczemy roladki wyjęte z lodówki, doliczamy 5 minut pieczenia).
  • Sos musztardowy z musztardą francuską: Soki z pieczenia zlać do garnuszka, dodać śmietankę kremówkę, musztardę, pieprz oraz odłożone pesto pietruszkowe. Delikatnie zagotować co chwilę mieszając. Podawać do roladek.

Propozycja podania

  • brokuły / ziemniaki z wody

Wskazówki

Zamiast pesto z natki pietruszki można użyć klasycznego pesto z bazylii.

  • Roladki z indyka Roladki z indyka
  • Roladki z indyka Roladki z indyka
About the Author

Leave a Reply

*