Rolada z cielęciny z jarzębiną
Wiadomo że mięso cielęce jest bardzo delikatne i powiedziałabym raczej mdłe, dlatego dodatek jarzębiny zaostrza pięknie naszą roladę.
Mięso jest kruche, soczyste i delikatne a jarzębina dodaje mu pikanterii.
Zapraszam do degustacji.
Składniki:
- 1 kg kulki cielęcej
- 250 g konfitury z jarzębiny [ klik ]
- 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
- masło klarowane do smażenia
Do moździerza wsypałam pieprz kolorowy, cynamon, pieprz cayenne oraz sól.
Utłukłam wszystko na pył.
Mięso rozkroiłam tak aby powstał prostokąt.
Natarłam mięso przyprawami z obu stron a na część środkową wyłożyłam konfiturę z jarzębiny i zwinęłam mięso w roladę.
Mięso związałam sznurkiem bawełnianym i odstawiłam na minimum 3 godziny.
Potem na patelni rozgrzałam masło i olej i podsmażyłam na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
Mięso przełożyłam do naczynia do pieczenia wraz z sosem ze smażenia i piekłam roladę pod przykryciem 60 minut w temperaturze 190 C.
Po wyjęciu z piekarnika mięso odpoczywało 15 minut.
Smacznego.
Przepis własny.