default-logo

Rolada z cielęciny z jarzębiną

Wiadomo że mięso cielęce jest bardzo delikatne i powiedziałabym raczej mdłe, dlatego dodatek jarzębiny zaostrza pięknie naszą roladę.

Mięso jest kruche, soczyste i delikatne a jarzębina dodaje mu pikanterii.

Zapraszam do degustacji.

Rolada z cielęciny z jarzębiną


Rolada z cielęciny z jarzębiną

                 Składniki:

  • 1 kg kulki cielęcej
  • 250 g konfitury z jarzębiny [ klik ]
  • 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło klarowane do smażenia

Rolada z cielęciny z jarzębiną

 Do moździerza wsypałam pieprz kolorowy, cynamon, pieprz cayenne oraz sól.

Utłukłam wszystko na pył.

Mięso rozkroiłam tak aby powstał prostokąt.

Natarłam mięso przyprawami z obu stron a na część środkową wyłożyłam konfiturę z jarzębiny i zwinęłam mięso w roladę.

Mięso związałam sznurkiem bawełnianym i odstawiłam na minimum 3 godziny.

Potem na patelni rozgrzałam masło i olej i podsmażyłam na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.

Rolada z cielęciny z jarzębiną

 Mięso przełożyłam do naczynia do pieczenia wraz z sosem ze smażenia i piekłam roladę pod przykryciem 60 minut w temperaturze 190 C.

Po wyjęciu z piekarnika mięso odpoczywało 15 minut.

Rolada z cielęciny z jarzębiną

 Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*